/    /  Bockstensmannens dräkt

Bockstensmannens dräkt

Bockstensmannens dräkt är en av Europas bäst bevarade från medeltiden. Dräkten är från tiden 1350-1370. Detaljer i dräkten berättar om Bockstensmannens sociala ställning.

 

Bockstensmannens kläder är av vävt ylletyg som är valkat (stampat) till det som kallas vadmal, ett ylletyg som är varmt och står emot regn. Tyget är hemvävt, vilket syns på vävens bredd och kvaliteten. Dräkten är unik i sitt slag i Europa. Här följer en kort beskrivning av de olika delarna.

Struthättan är det mest karakteristiska plagget. Den fungerade både som mössa och halsduk. Strutens längd varierade beroende på tidens mode.

Manteln som också kallas kappa är ytterplagget. Den har en öppning vid höger sida, för att högerarmen lätt ska kunna användas.

Kjorteln är som en lång skjorta, medeltidens basplagg. Ett kraftigt läderbälte bars utanpå kjorteln. Bockstensmannen hade där två knivar och ett mindre läderföremål.

Hosor kallas de långa strumpor som användes i stället för byxor vid denna tid. De hålls uppe med läderremmar till ett innerbälte av läder under kjorteln.

Fotlappar består av återvunna plagg som virades kring foten. Här har de filtat sig och fått formen som tofflor.

Skorna är av läder med en platt sula.

 

Kläderna indikerar att Bockstensmannen tillhörde samhällets övre sociala klass. Var han då en adelsman? Troligen inte, för då skulle han ha burit ett fint importerat tyg från specialverkstäder på kontinenten.

Kläderna är inte slitna. Slutsatsen blir att Bockstensmannen inte var en vanlig bonde, utan kanske arbetare i nära kontakt med herremännen. Han kan ha varit en tjänare, skrivare, hantverkare eller liknande och bodde troligen på en stor gård.