/    /  Gymnasium

Skolprogram gymnasium

Kontakt bokning
Marie Antonsson eller Sabine Svensson tel. 0340 – 82830 vardagar 10-12

Skolprogram Varbergs fästning

Varbergs fästning

En spännande och allmänbildande historielektion om
Hallands och Nordens historia.

Läs mer

För 400 år sedan, 1618, stod den färdig – Varbergs fästning. Efter trettio års byggande hade den danske kungen Christian IV fått ännu en stark gränsfästning mot Sverige. Följ med på en tur ute på vallarna, in i bastion Grå munken och i fängelsehålan. Vi berättar om varför fästningen byggdes och varför just här, vad bastionerna var till för, vem som arbetade här och mycket annat. Men fästningen byggdes runt ett berg och ett slott med en brokig historia.
Vi börjar berättelsen längre bak i tiden med platsens spännande medeltida historia och Borgen på klippan Wardhberget. Visningen är en spännande och allmänbildande historielektion om Hallands och Nordens historia från 1200-talet och framåt som passar alla åldrar. Vi kan anpassa den så att tyngdpunkten ligger tex på medeltiden eller på 1600-talet eller vad som passar er bäst i undervisningen.

Praktisk information

Period: 22 augusti – 22 september 2023
Antal: max 25 personer inkl. personal.
Minst en pedagog från skolan ska medverka aktivt
Programmets längd: 1 timme
Pris: 800 kr/klass (1000 kr/klass för skolor utanför Hallands län)
Tänk på att visningen går mestadels utomhus i alla väder och
att det ofta blåser på fästningen. Kläder efter väder!

Mobilitetsstöd: Fullbokat.

Programmet omfattas av det regionala mobilitetsstödet och är kostnadsfritt för skolor inom Halland, utanför Varbergs kommun.

Bmannen-skol

Bockstensmannen

Bockstensmannen är ett av världens intressantaste medeltidsfynd.

Läs mer

En dag i mitten av 1300-talet klädde mannen som vi idag känner som Bockstensmannen på sig sin kjortel och sina hosor för allra sista gången. Vem var han och var kom han ifrån? Vad hade han egentligen planerat att göra den där dagen då hans liv plötsligt tog slut?

1936 hittades mannen i Bockstens mosse utanför Varberg. Hans kläder av ull har bevarats av syror i torven. Det finns många spännande frågor kring mannen och flera har vi inga svar på. Vem var han, var kom han ifrån? Blev han mördad?
I en visning går vi igenom vad vi verkligen kan läsa ut av det som hittats och diskuterar källkritiskt kring fyndet. Vi berättar om medeltiden i Halland och funderar på lösningar på Bockstensmannens gåta.

Praktisk information

Period: oktober – december 2023
Antal: 20 elever. Minst en pedagog från skolan skall
medverka aktivt.
Programmets längd: ca 1 timme
Pris: 500 kr/klass (800 kr/klass för skolor utanför Hallands län)

Forntid-jägaren

Jägare – En halländsk historia

Människans förhållande till växt- och djurliv i Halland från tillfälliga bosättningar när inlandsisen började smälta fram till dagens jaktlag och snabba globala uppvärmning.

Läs mer

Vi berättar om hur växt- och djurliv har förändrats genom tiderna och hur människor levt och överlevt i den varierande halländska naturen från istid till nutid. Med spaning på framtiden pratar vi om vilka växter och djur som kommer att stanna och vilka som kommer att försvinna från Halland. Vi tar även upp frågor kring vapen, jaktlagar, jägarexamen, slakt och miljö.

Praktisk information

Period: tom 1 oktober 2023
Målgrupp: Gymnasiet
Antal: Max 25 elever Minst en pedagog från skolan skall medverka aktivt.
Programmets längd: Ca 1 timme
Pris: 500 kr (800 för skolor utanför Hallands län).