/    /  Åk 7-9

Skolprogram årskurs 7-9

Kontakt bokning
Marie Antonsson eller Sabine Svensson tel. 0340 – 82845 vardagar 10-12

Varbergs fästning

En spännande och allmänbildande historielektion om
Hallands och Nordens historia.

Läs mer

För 400 år sedan, 1618, stod den färdig – Varbergs fästning. Efter trettio års byggande hade den danske kungen Christian IV fått ännu en stark gränsfästning mot Sverige. Följ med på en tur ute på vallarna, in i bastion Grå munken och i fängelsehålan. Vi berättar om varför fästningen byggdes och varför just här, vad bastionerna var till för, vem som arbetade här och mycket annat. Men fästningen byggdes runt ett berg och ett slott med en brokig historia.
Vi börjar berättelsen längre bak i tiden med platsens spännande medeltida historia och Borgen på klippan Wardhberget. Visningen är en spännande och allmänbildande historielektion om Hallands och Nordens historia från 1200-talet och framåt som passar alla åldrar. Vi kan anpassa den så att tyngdpunkten ligger tex på medeltiden eller på 1600-talet eller vad som passar er bäst i undervisningen.

Praktisk information

Period: t.o.m oktober 2022
Antal: max 25 personer inkl. personal.
Minst en pedagog från skolan ska medverka aktivt
Programmets längd: 1 timme
Pris: 500 kr/klass (1000 kr/klass för skolor utanför Hallands län)
Tänk på att visningen går mestadels utomhus i alla väder och
att det ofta blåser på fästningen. Kläder efter väder!

Bockstensmannen

Bockstensmannen är ett av världens intressantaste medeltidsfynd.

Läs mer

En dag i mitten av 1300-talet klädde mannen som vi idag känner som Bockstensmannen på sig sin kjortel och sina hosor för allra sista gången. Vem var han och var kom han ifrån? Vad hade han egentligen planerat att göra den där dagen då hans liv plötsligt tog slut?

1936 hittades mannen i Bockstens mosse utanför Varberg. Hans kläder av ull har bevarats av syror i torven. Det finns många spännande frågor kring mannen och flera har vi inga svar på. Vem var han, var kom han ifrån? Blev han mördad?
I en visning går vi igenom vad vi verkligen kan läsa ut av det som hittats och diskuterar källkritiskt kring fyndet. Vi berättar om medeltiden i Halland och funderar på lösningar.

Praktisk information

Period: oktober-december 2022
Antal: 25 elever. Minst en pedagog från skolan skall
medverka aktivt.
Programmets längd: ca 1 timme
Pris: 400 kr/klass (800 kr/klass för skolor utanför Hallands län)

MAKT, KÖN OCH LIKABEHANDLING

Hur påverkas vi av normer idag och hur har vår historia och beskrivning av denna format vår syn på vad som är normalt?

Läs mer

Vi pratar om representation och om kulturella glasögon, om historieskrivning, genushistoria och vad som kan hittas om man går tillbaka direkt till källorna. Vi funderar också över
normer- hur ser de ut idag, och hur såg de ut på 1930-talet? Eller 1860-talet? På 1600-talet eller varför inte på medeltiden? Vilka är skillnaderna? Och finns det likheter? Hur påverkas vi av normer idag?

Den här visningen kan anpassas till ett digitalt format och kompletteras då med material för praktiska övningar att göra på skolan.

Praktisk information

Programmet kan hållas både på plats på museet och digitalt
Digital mötesplats: Teams (Om någon annan mötesplats önskas meddela detta vid bokningen)
Period: oktober-december 2022
Antal: Max 25 elever Minst en pedagog från skolan skall medverka aktivt. (Vid digital föreläsning kan vi ta större grupper)
Pris: 400 kr (800 för skolor utanför Hallands län)
Programmets längd: Ca 1 timme 15 minuter

MEDELTIDA TEKNIK – WORKSHOP

Hur såg ett medeltida svärd ut, och hur var det tänkt att användas? Vad är en blida och hur fungerar den?

Läs mer

I en workshop tillsammans med museets Riddare Joakim undersöker vi tekniska lösningar från medeltiden fram till renässansen, framför allt sådana kopplade till krigföring. Varför såg en riddares rustning ut som den gjorde? Hur såg ett medeltida svärd ut, och hur var det tänkt att användas? Vad är en blida, och hur fungerar den? Hur hänger byggandet av fästningar i Europa ihop med kanonernas utveckling?
Vi startar med en teoretisk genomgång och går vidare med en praktisk del där eleverna bland annat får lära sig grunderna i medeltida fäktning.

Praktisk information

Period: t.o.m 15 okt 2022
Målgrupp: åk F–6, Riddarskolan, kan anpassas för särskolan.
Antal: max 25 personer inkl. personal.
Minst en pedagog från skolan ska medverka aktivt
Programmets längd: Ca. 1,5 timme
Pris: 1200 kr (2400 för skolor utanför Hallands län)