/    /  Åk 7-9

Skolprogram årskurs 7-9

Kontakt bokning
Marie Antonsson eller Sabine Svensson tel. 0340 – 82830 vardagar 10-12

Skolprogram Varbergs fästning

Varbergs fästning

En spännande och allmänbildande historielektion om
Hallands och Nordens historia.

Läs mer

För 400 år sedan, 1618, stod den färdig – Varbergs fästning. Efter trettio års byggande hade den danske kungen Christian IV fått ännu en stark gränsfästning mot Sverige. Följ med på en tur ute på vallarna, in i bastion Grå munken och i fängelsehålan. Vi berättar om varför fästningen byggdes och varför just här, vad bastionerna var till för, vem som arbetade här och mycket annat. Men fästningen byggdes runt ett berg och ett slott med en brokig historia.
Vi börjar berättelsen längre bak i tiden med platsens spännande medeltida historia och Borgen på klippan Wardhberget. Visningen är en spännande och allmänbildande historielektion om Hallands och Nordens historia från 1200-talet och framåt som passar alla åldrar. Vi kan anpassa den så att tyngdpunkten ligger tex på medeltiden eller på 1600-talet eller vad som passar er bäst i undervisningen.

Praktisk information

Period: fr om 18 april 2023
Antal: max 25 personer inkl. personal.
Minst en pedagog från skolan ska medverka aktivt
Programmets längd: 1 timme
Pris: 500 kr/klass (1000 kr/klass för skolor utanför Hallands län)
Tänk på att visningen går mestadels utomhus i alla väder och
att det ofta blåser på fästningen. Kläder efter väder!

Bmannen-skol

Bockstensmannen

Bockstensmannen är ett av världens intressantaste medeltidsfynd.

Läs mer

En dag i mitten av 1300-talet klädde mannen som vi idag känner som Bockstensmannen på sig sin kjortel och sina hosor för allra sista gången. Vem var han och var kom han ifrån? Vad hade han egentligen planerat att göra den där dagen då hans liv plötsligt tog slut?

1936 hittades mannen i Bockstens mosse utanför Varberg. Hans kläder av ull har bevarats av syror i torven. Det finns många spännande frågor kring mannen och flera har vi inga svar på. Vem var han, var kom han ifrån? Blev han mördad?
I en visning går vi igenom vad vi verkligen kan läsa ut av det som hittats och diskuterar källkritiskt kring fyndet. Vi berättar om medeltiden i Halland och funderar på lösningar.

Praktisk information

Period: fr om 1 mars-28 april 2023
Antal: 30 elever. Minst en pedagog från skolan skall
medverka aktivt.
Programmets längd: ca 1 timme
Pris: 400 kr/klass (800 kr/klass för skolor utanför Hallands län)

Riddarskola på borggården med riddare Joakim.

RIDDARSKOLA – WORKSHOP

Hur såg ett medeltida svärd ut, och hur var det tänkt att användas? Vad är en blida och hur fungerar den?

Läs mer

Tillsammans med museets Riddare Joakim undersöker vi tekniska lösningar från medeltiden fram till renässansen och hur de användes i krigsföring. Varför såg en riddares rustning ut som den gjorde? Hur såg ett medeltida svärd ut, och hur var det tänkt att användas? Vad är en blida, och hur fungerar den? Hur hänger byggandet av fästningar i Europa ihop med kanonernas utveckling?
Vi startar med en teoretisk genomgång och går vidare med en praktisk del där eleverna bland annat får lära sig grunderna i medeltida fäktning.

Praktisk information

Period: fr om 1 maj 2023
Målgrupp: åk 7–9, Riddarskolan, kan anpassas för särskolan.
Antal: max 25 personer inkl. personal.
Minst en pedagog från skolan ska medverka aktivt
Programmets längd: Ca. 1,5 timme
Pris: 1200 kr (2400 för skolor utanför Hallands län)

Polismuseet_Vi-och-dom_Hatbrott-header-1024x664

Vi & Dom – en utställning om hatbrott

Utställningen är skapad av Polismuseet och tar upp svåra frågor och personliga berättelser. Programmet omfattas av det regionala mobilitetsstödet.

Läs mer

Utställningen är skapad av Polismuseet och behandlar frågor som:

Varför hatar vi? Hur känns det att vara hatad? Bär alla på fördomar? Vågar jag utmana mina egna rädslor och fördomar? I en visning får eleverna lära sig om hatbrottets natur, veta mer om de bakomliggande mekanismerna och om vilka konsekvenser hatbrott får för individer, grupper och samhället. Genom personliga berättelser, aktuell forskning och diskussioner reflekterar vi tillsammans kring ämnet.

Praktisk information

Period: fr om 1 mars- 12 maj 2023
Målgrupp: Åk 7–9 och Gymnasiet
Antal: Max 25 elever Minst en pedagog från skolan skall medverka aktivt.
Programmets längd: Ca 1 timme 15 minuter
Pris: 400 kr (800 för skolor utanför Hallands län). Programmet omfattas av det regionala mobilitetsstödet och är kostnadsfritt för skolor inom Halland, utanför Varbergs kommun.