/    /    /    /  Konstnärskolonin Varbergsskolan
jun 21 2021 - jun 21 2021

Konstnärskolonin Varbergsskolan

Date
  • jun 21 2021 - jun 21 2021

Location

Konstnärskolonin Varbergsskolan

Utställningen Konstnärskolonin Varbergsskolan visar verk av de tre konstnärerna Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström som samlades i Varberg under 1890-talet. De umgicks, målade och utvecklade den svenska konsttraditionen. I ett brev från H.K.H Prins Eugen till Richard Bergh gav prinsen konstnärskolonin namnet ’l’ecole de Varbère” (Varbergsskolan). Utställningen visar verk med många motiv från Varberg och Halland – och berättar historien om konstnärskolonin, tiden och platsen.

 

Om konstnärerna

De tre konstnärerna Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström träffades som unga på en målarskola i Stockholm i mitten av 1870-talet. Efter en period i Frankrike, bland annat i Paris och med vistelser i konstnärskolonin i Grèz-sur-Loing, återvände de till Sverige. Nils Kreuger med familj var den som först flyttade till Varberg, redan 1887. Familjen Nordström och Bergh kom till Varberg 1893. I Varberg utvecklade de sitt måleri med utgångspunkt från de nya konstriktningarna; impressionismen, syntetismen och symbolismen som de mött på kontinenten. Inspirerade av det halländska landskapet och livet i kuststaden skapade de ett stämningsfyllt landskapsmåleri som idag hör till det mest betydelsefulla för perioden och som är en viktig del av den svenska konsthistorien. Efter tiden i Varberg flyttade de tre konstnärerna till Stockholm.

 

Richard Bergh (1858 – 1920) föddes i Stockholm som son till en konstnär och professor. Till Varberg kom han med sin andra fru Gerda och tre små barn. Här arbetade han framför allt med den stora symbolistiska målningen ”Riddaren och jungfrun”, där lokalbefolkningen fick stå modell. Förutom sitt landskapsmåleri är han känd för sina många porträtt. Han skrev böcker och blev en anlitad utställningsintendent och så småningom chef för Nationalmuseum 1915.

 

Nils Kreuger (1858 – 1930) föddes i Kalmar som son till en skeppsredare. Han bosatte sig i Varberg redan 1887 med sin fru Bertha och deras dotter. De första målningarna från Varberg är i en impressionistisk stil med ljusstudier från staden, havet och landsbygden. Nils Kreuger är mest känd för sina landskapsmålningar med djur. Efter flytten till Stockholm återvände Nils Kreuger under flera somrar till Varberg. I utställningen kan vi följa hans utveckling som konstnär under en tjugo år lång period fram till 1909.

 

Karl Nordström (1855 – 1923) föddes på Tjörn som son till en kronolänsman. Till Varberg kom han med sin fru Tekla, som också var konstnär, och tre små barn. I Frankrike hade han målat i en impressionistisk stil men tillbaka i Sverige utvecklade han ett syntetiskt förhållningssätt till landskapet, inspirerat av konstnären Paul Gauguin.
I Varberg målade han många verk med Varbergs fästning som motiv. Han var Konstnärsförbundets ordförande under åren 1896 – 1920 och lärare på förbundets egna konstskolor.