/    /  VÅRENS PROGRAM

Program våren 2024

Vi fortsätter i vår med de populära sammankomsterna som vi kallar Berättarkafé. Varje träff har ett tema och efter en sakkunnig inledning samlas vi runt kaffeborden och delar med oss av våra egna minnen.

I vår erbjuder vi också ett nytt tillfälle att besöka museets magasin eftersom alla inte fick plats vid studiebesöken i höstas.

 • Tisdag 13 februari kl 14. Berättarkafé på Ljuspunkten. Träslövsvägen 2.  Tema: Stickning och andra handarbeten med minnen från symöten. Föranmälan krävs, se nedan.
 • Tisdag 5 mars kl 15 och kl 18. Studiebesök museets magasin. Träslövsvägen 62. Följ med på en rundvandring bland allt intressant som finns samlat på museets stora magasin. Föranmälan krävs, se nedan.
 • Tisdag 19 mars kl 14.
Berättarkafé på Ljuspunkten. Träslövsvägen 2. Tema: Musik i Varberg. 
Dag Hallberg svarar för en inledning, med utgångspunkt i egna musikupplevelser. Föranmälan krävs, se nedan.
 • Torsdag 4 april kl 14 – 16 Bildträff i museets arkiv
  Har du minnen från Monark? Kom till museets arkiv för att titta på fotografier och kanske kan du hjälpa till att identifiera människor och miljöer.
  Begränsat antal platser. Anmälan till arkiv@museumhalland.se  Bildträffarna arrangeras av arkivet för medlemmar i Föreningen Varbergs museum och hembygdsföreningen Gamla Varberg.
 • Torsdag 11 april kl 14 – 16 Bildträff i museets arkiv
  Har du minnen från Gyproc? Kom till museets arkiv för att titta på fotografier och kanske kan du hjälpa till att identifiera människor och miljöer.
  Begränsat antal platser. Anmälan till arkiv@museumhalland.se Bildträffarna arrangeras av arkivet för medlemmar i Föreningen Varbergs museum och hembygdsföreningen Gamla Varberg.
 • Torsdagen den 11 april kl 18. Årsmöte med föredrag i Folkets hus. Årsmötesförhandling och information från Hallands kulturhistoriska museum och från museiföreningen. Kaffepaus. Kl 19 Fagererds sanatorium och den stora striden mot lungsoten. Föredrag av Rebecka Kvint och Dick Gillberg
 • Söndagen den 12 maj. En resa genom södra Hallands krigshistoria. Heldagsresa med buss.
  Preliminärt schema:
  08.30 Avresa från Tullhuset Varberg
  9.30 Hallands Militärhistoriska Museum, guidning, kaffe
  11.00 Laholm, Lagaholms fästning och belägringen 1644
  12.00 Lunch Gröna Hästen i Laholm
  13.30 Slaget vid Genevad 1657
  14.30 Slaget vid Halmstad/Fyllebro 1676
  15.30 Slottet i Halmstad, kaffe
  16.30 Åter mot till Varberg.
  Kostnad för bussresa, guidning, inträde på museet, förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe 475 kr. Föranmälan krävs, se nedan.

Anmälan och frågor, kontakta 0340-82831 eller info@museiforeningvbg.se.

Vi hoppas också kunna bjuda in till bildträffar i museets arkiv samt till föredrag i Kafé Längan. Information om det kommer via E-post och på föreningens hemsida.

Vårens programpunkter genomförs i samarbete med Studiefrämjandet.