/  Insikt och soppa
insiktosoppa-bläddraren-2400x1000-

Insikt och soppa

Sugen på soppa? Sugen på att lära dig något nytt?

Reservera andra torsdagen i månaden under våren för Insikt och soppa. Årets tema är vatten och knyter an till utställningen Fish & Ships. Föredragen är gratis och hålls på Kafé Längan kl. 18. Du kan förköpa en tallrik soppa och bröd för 80 kronor. Kaféet har öppet också med sitt ordinarie utbud fram till föredragets start. Under föredragskvällar kan du parkera på borggården.

Förköp och boka din plats!

Tobias D-16-9

Förunderliga världar

Tobias Dahlin är undervattensfotograf och filmare. Ikväll tar han med oss till undervattensmiljöer längs västkusten. Där nere under ytan finns ett färgsprakande och fascinerande djur- och växtliv men också spår av människor – skeppsvrak, nedskräpning och miljöpåverkan. Tobias Dahlin är nordisk mästare i undervattensfotografi. Ett urval av hans bilder och filmer visas i museets utställning Fish & Ships som öppnade i november.

Torsdag 13 februari kl. 18 i Kafé Längan

Havsnejonöga Bild: Elistabeth Thysell

Med blicken på havsnejonögat

Havsnejonöga är en fisk som lever i såväl vattendrag som hav. Som art är den äldre än dinosaurierna, men på grund av sin speciella livscykel är den särskilt känslig för mänsklig påverkan. Elisabeth Thysell är fiskekonsulent på länsstyrelsen och har inventerat den starkt hotade urtidsfisken. Vid kvällens föredrag visar hon bilder på de underliga djuren och berättar om varför den är hotas och vad vi människor kan göra för att den ska bevaras.

Torsdag 13 mars kl. 18 i Kafé Längan

Kvinnor t sjöss bild 1

Kvinnor till sjöss – en osynlig historia

Vilka berättelser finns det om kvinnors erfarenheter till sjöss? Trots att havet var männens domän dyker kvinnor upp i historiska källor – som sjömän, sjömanshustrur, fackliga förkämpar, kokerskor och även som äventyrare och pirater. Ninna Boberg är museipedagog på Sjöfartsmuseet i Göteborg och har en livslång kärlek till havet.

Torsdag 10 april kl. 18 i Kafé Längan

Pilspets.
Redskap av flinta frŒn Skatmossen, en boplats frŒn cirka 11 000 f.Kr, sšder om s kyrka i Derome.
UtstŠllda i Halland genom tiderna.

Motorvägar och skafferier

Det var djurlivet i vattnet som lockade de första människorna till Halland. Kusten och de halländska vattendagen fungerade både som viktiga färdleder och som skafferi. Jonas Carlsson är arkeolog på Kulturmiljö Halland och har inriktat sig på stenåldern. I detta föredrag berättar han om spåren från de tidiga hallänningarna och om deras relation till hav och åar.

Torsdag 8 maj kl. 18 i Kafé Längan