/  Det svarta guldet blir framtidens mat 
Det svarta guldet blir framtidens mat 

Det svarta guldet blir framtidens mat 

Plats: I utställningen Fish and Ships på Hallands kulturhistoriska museum, Varberg.

Tångodlare Cassandra Köbbel, Ten Island Seafarm, berättar om sitt arbete med att skörda havets bruna guld; tång för hand på paddleboard när havet är som kallast. Carl-Johan Skogh, HDK-Valand, SWEMARC (Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning). Smaka på havet – med utgångspunkt ifrån torkade alger odlade på västkusten bjuds vi in till att tillverka eget tångsalt och dela tankar kring vatten, mat, smak, form och det hållbara. Genom att känna och smaka på havets skörd bildas en länk oss emellan där vi bjuder in varandra till det dukade bordet. Måltiden som genom alla tider, likt havet, förenat och förundrat. Väl hemma kan vi fortsätta utforska sältan i kombination med umami, vår femte grundsmak.

Cassandra Köbbel startade 2020 den småskaliga tångodlingen i Göteborgs norra skärgård, 2021 var hon först ut med att sälja tång på Göteborgs fiskauktion och lanserade svensk Tångpremiär. Sedan dess har företaget lyckats med många roliga samarbeten såsom Tånggin, tonic och fermenterat bubbel där tången blir som en lyxigare ingrediens. Cassandra driver tångodlingen idag på sin fritid som ett miljöprojekt och arbetar annars fulltid som ingenjör på ett kontor. Carl-

Johan Skogh, HDK-Valand, har över 20 års tid arbetat via egen praktik, utbildning och forskning inom gränssnittet design, konst och matkultur. Som lektor i design vid Göteborgs universitet sitter han i ledningsgruppen för SWEMARC (Nationellt center för marin vattenbruksforskning) och driver kursen ÄTA – matkultur, materialitet och design.