Föredrag
Museet arrangerar regelbundet spännande föredrag. Ämnena är skiftande men alltid med utgångspunkt i den halländska kulturhistorien. Några av föredragen har filmats och går att se i efterhand.
Stolthet och strid – föredrag av Joakim Kohle Lövgren
Den beridne riddaren var under en period en närmast ohejdbar kraft på slagfältet och har blivit symbol för hela medeltiden. Med lång träning och exklusiv utrustning förkroppsligade riddaren såväl feodala ideal som det feodala samhället. Men med tiden lyckades också fotsoldaterna utveckla metoder som kunde möta tungt rytteri. Joakim Kohle Lövgren är historiker med fokus på beriden stridskonst, och undervisar också i bland annat dressyr och fäktning.
Under sommaren 2024 var han initiativtagare till projektet Medeltida fältslag och fältläger då personer som sysslar med historiskt återskapande i Skandinavien möttes för att pröva och utbyta idéer om medeltida stridskonst. I sitt föredrag tecknar Joakim en bild av riddarens roll i norra Europa, både på det medeltida slagfältet och som upprätthållare av det feodala samhället.
Mitt i vardagen – föredrag av Lars Sjöqvist
Fotografier som tas idag skriver vår gemensamma historia imorgon. Men vilka bilder sparas egentligen för eftervärlden? Oftast är det spektakulära händelser, det enastående och fantastiska eller det dramatiska som förevigas. Men ibland är det värt att stanna upp i vardagen, ta en kort paus och spara på stunden precis som den är. Lars Sjöqvist har mött människor mitt i vardagen och samlat på berättelser under 15 års tid. Ett arbete som både blev utställningen Samtidigt i Värmland och som sparades till eftervärlden i Värmlands museums samlingar.
Lars Sjöqvist är fotograf och sedan 2007 intendent vid Värmlands museum: Han är utbildad bildjournalist vid Nordens fotoskola Biskops Arnö. Projektet och utställningen Samtidigt i Värmland bygger på möten med människor mitt i vardagen och insamling av deras berättelser.
Föredraget arrangeras i samarbete med Resurscentrum kulturarv i Halland.
Folkloristen Bondeson – Föredrag av Bengt af Klintberg
I samband med Bondesondagen och Kulturarvsdagarna 8 september 2024. Föredraget hölls i trädgården på Fågelboet, August Bondesons föräldrahem i Vessigebro.
Bengt af Klintberg är folklorist och professor. Tillsammans med Christina Mattsson ledde han i femton år radioprogrammet Folkminnen i P1, Han har skrivit om August Bondeson i sagostudien Kvinnan som inte ville ha barn (2016) och introducerat en av Bondesons ”Historiegubbar på Dal” för en engelskspråkig och japansk publik. Han är känd av många för Råttan i pizzan om moderna sägner.
Bondeson som bondkomiker Föredrag med Kristina Brixon och Leif Häggström
Sommaren 1882 gjorde August Bondeson en Sverigeturné. Han var då 28 år gammal och redan tillräckligt känd för att tidningarna under våren skulle skriva att han planerade en turné. Turnén finns väl dokumenterad i den tidens dagstidningar och ger oss en bild av nöjeslivet. Det ger oss också en möjlighet att mäta hur populär och känd Bondeson var som artist och underhållare, eller folkbildare vilket han såg sig själv som. Föredraget är en del av Hallands Kulturhistoriska Museums pågående fördjupning om August Bondeson och innehåller ny forskning kring tidigare okända delar från Bondesons liv och gärning.
Våtplåtsfotografi då och nu
Fotograf Anders Andersson letade efter ett sätt att hitta tillbaka till det som från början fick honom förälskad i fotografin, och hittade det bland bomullskrut och silvernitrat.
Kulknappen
Pablo Wiking Faria, tidigare förste antikvarie på Hallands kulturhistoriska museum, berättar under denna föreläsning om kulknappen, museiföremålet som än idag engagerar både forskare och allmänheten.
Franciskanerorden i medeltidens Halland
Hur såg klosterväsendet ut i Halland under medeltiden? Hur går det till att gräva ut gravar och kyrkobyggnader? Sofie Renström från Kulturmiljö Halland och Astrid Lennblad från Lödöse museum berättar om utgrävningarna av ett Franciskanerkonvent under nuvarande Lilla Torg i Halmstad.
Varbergs medeltida skeppsvrak
Byggandet av Varbergstunneln har inneburit en unik möjlighet för arkeologiska undersökningar i stadens gamla strandområde. Mellan 2021 och 2022 har inte mindre än sex fartygslämningar hittats. Marinarkeolog Anders Gutehall (Visuell arkeologi för Arkeologerna) berättar om fartygen, vilka undersökningar som har utförts och vilka som pågår samt lite om vad de kan berätta om handel och sjöfart i det medeltida Halland.
Fanor i nytt ljus
Under perioden 2021-2022 har Arkiv Halland inventerat halländska fanor, standar och banderoller. I detta föredrag berättar Daniel Wicksén, arkivarie, om projektet ”Fanor i nytt ljus” och om de närmare 400 textila föremålen.
Söndagslust och vardagsro
Som ett fönster mot upplysningstiden öppnar sig porträttet av prosten i Släp och Vallda, Gustaf Fredric Hjortberg och hans familj. Museipedagog Inger Alebo berättar om en av de mest spektakulära personligheterna i Hallands historia.
Halland som krigsskådeplats
Föredrag med Stina Tegnhed är arkeolog på Kulturmiljö Halland och Daniel Borgman, museichef på Hallands Militärhistoriska museum.
Ur olika synvinklar – Hallandsfotografer
Föredrag med bildarkivarie Elisabeth Fahrman.
Jakten i Halland
Föredrag med Leif Häggström, antikvarie, arkeolog och jägare.
Byggnadsvård och hållbarhet
Föredrag med Malin Clarke byggnadsantikvarie, Kulturmiljö Halland.
När Halland blev danskt
Föredrag med Anders Håkansson, arkeolog och chef för Kulturmiljö Halland.
Rösträttskvinnor i Halland
Föredrag med länsarkivarie Anna-Lena Nilsson.
Kritpipsbruket i Varberg
Föredrag med Robert Bergman Carter, doktorand i historisk arkeologi vid Lunds universitet.
Arkeologiska undersökningar i Varberg
Föredrag med Elisabet Schager, arkeolog och projektledare på Arkeologerna, Statens Historiska Museer.