/    /  DEMOKRATI PÅGÅR
feb 5 2022 - feb 5 2022

DEMOKRATI PÅGÅR

Date
  • feb 5 2022 - feb 5 2022

Location
16-9 20200603_0222

DEMOKRATI PÅGÅR

5 februari – 1 maj 2022

 

Hur blir ett land demokratiskt? Och hur håller man ett demokratiskt samtal? Utställningen Demokrati pågår erbjuder en bred introduktion till demokrati som begrepp och levnadssätt. Vi får också följa demokratins utveckling i Sverige och ta del av personliga öden och berättelser under resans gång.

Utställningen är en vandringsutställning producerad av Forum för levande Historia.

Demokrati pågår är anpassad för barn i åldrarna 9 till 12 år. Det går också bra att besöka utställningen på egen hand, testa att lösa rättvisedilemmat och lyssna på elever som resonerar och samtalar om demokrati.

Workshop

För demokratiska beslut krävs samtal  – men hur blir ett samtal egentligen demokratiskt? Till utställningen erbjuder vi en pedagogledd workshop, utvecklad för skolans årskurs 4 – 6. I den får eleverna göra demokrati tillsammans genom att lösa ett rättvisedilemma och efteråt diskuterar vi om vilka ”byggstenar” som ingår i ett demokratiskt samtal.

Mobilitetsstöd för skolor

För att så många som möjligt skall kunna ta del av Demokrati pågår erbjuder vi, med hjälp av region Hallands mobilitetsstöd, fria workshops och fria resor för alla halländska skolor, utanför Varbergs kommun, som väljer att boka program i utställningen.

Läs mer om bokning och workshop här.

Klassrumsmaterial

Materialet från Forum för levande historia riktar sig till åk 4-6 och utgår från de workshops eleverna kan vara med på i utställningen. Med hjälp av materialet kan lärare jobba med att stärka förståelsen för demokratins värden och förutsättningar samt förmågan till att bidra i ett demokratiskt samtal hos dina elever.

Klassrumsmaterialet finns här