Tornerspel

Kl. 13 och 16 varje dag visar visar Equites Gloriae sina färdigheter till häst och under publikens jubel möter de varandra med lans och sköld. Och för den som tycker att hästarna är för stora kan man alltid pröva tornerspel med käpphästar hos Kompani Bastard på östra vallen.

Tornerspelet ingår i entrén till medeltidsdagarna men kom i tid och tag din plats på läktaren. Tänk på att det råder väskförbud på läktaren vid tornerspelet, men endast där.
För att delta tornerspel med käpphäst fordras anmälan.

Vi kallar det tornerspel

Under medeltiden uppstod en krigarklass som kallades riddare och som utmärkte sig genom att slåss till häst. När riddarna inte stred på riktigt tränade de under så kallade tornerspel där de kämpade mot varandra med svärd och lans. Riddaren med den bästa hästen vann vanligtvis tornerspelet, eftersom han kunde manövrera ut sina motståndare. Vid tornerspel i början av medeltiden stred riddarna oftast i två lag.  Ibland var det så många som 100 tävlande riddare i varje lag. I slutet av medeltiden blev den så kallade dusten också populär, där bara två riddare tävlade man mot man. Under dusten gällde det att bryta flest lansar på motståndarens sköld eller att stöta motståndaren av hästen. Tornerspel var inte bara träning utan också en festlighet som ibland lockade stor publik. I den medeltida skriften Erikskrönikan står det att Erik Magnusson, som var hertig av Halland och borgherre på Varbergs slott, 1312 anordnade ett tornerspel med dust för att fira sitt bröllop med Ingeborg Håkonsdotter.