4. Bockstensmannens kläder

När Bockstensmannen hittades var han klädd i yllekläder som hade bevarats fantastiskt väl i torvmossen. Det är de originalkläderna du ser i klädmontrarna i rummet. Men vid fyndtillfället satt inte de olika delarna av plaggen ihop. Alla sömmar var borta. Tråden som hade hållit ihop dräkten hade varit gjord av lin och ruttnat bort. När man tvättade delarna såg man att tyget var så välbevarat att stygnhålen efter skräddarens nål fanns kvar. Dem kunde man också använda när man sydde ihop dräkten igen. Bilderna som hänger ovanför några av montrarna visar hur kläderna såg ut när de sytts ihop 1936.

Kläderna är daterade till perioden mellan 1350 och -70 och dräkten är en av Europas bäst bevarade från tiden.

Längst till vänster ligger kappan eller manteln som var öppen på höger sida för att högerarmen lätt skulle kunna användas.

Under manteln bar mannen kjorteln som finns i nästa monter. Den var som en lång skjorta. Runt kjorteln bar han ett läderbälte och i bältet hade han bland annat två knivar. Bältet och knivarna ligger i en mindre monter.

Det mest karaktäristiska plagget är struthättan som du ser i montern bredvid kjorteln. Den kunde fungera både som mössa och halsduk. Struten är en modedetalj vars längd varierade med tiden. I samma monter ser du också hosorna, de långa yllestrumporna som användes i stället för byxor. De hölls uppe med läderremmar som fästes i ett innerbälte som bars under kjorteln.

I de mindre montrarna hittar du även Bockstensmannens läderskor och de fotlappar han bar inuti skorna. Fotlapparna är delar av äldre, utslitna ylleplagg som man återanvände genom att dela dem i mindre delar och vira dem runt fötterna för att hålla värmen.

Bockstensmannens yllekläder skulle varit för varma att bära på sommaren och vintertid borde exempelvis skorna varit lite kraftigare. Det troligaste är därför att han dog under våren eller hösten. Kläderna avslöjar inte vem Bockstensmannen var eller vilket yrke han hade men vi kan dra vissa slutsatser utifrån dem. Både vävbredden och kvaliteten på ylletyget visar att det är hemvävt. Hade Bockstensmannen varit en adelsman hade han troligen föredragit kläder av ett fint importerat tyg från specialverkstäder på kontinenten.

©Hallands kulturhistoriska museum