2. Hur Bockstensmannen hittades

Vem var han egentligen – den man som en dag i mitten av 1300-talet begravdes i en halländsk mosse med tre träpålar genom kroppen? Det finns otaliga frågor kring mannen som vi idag känner som Bockstensmannen, men sedan han hittades 1936 har nya forskningsmetoder, analyser och tekniker också fortsatt att ge oss fler och fler svar. Välkommen till utställningen om Bockstensmannen för att lära dig mer om det helt unika fyndet och om den tid och miljö som mannen levde i. Men allra först – hur gick det till när Bockstensmannen hittades?

Det är dagen före midsommarafton, den 22 juni 1936. Den 11-årige Thure Johansson från Bockstens gård går bakom hästen, fram och tillbaka över mossen, för att harva torv. Bakom honom klafsar femåriga lillasystern Gulli med sina bara fötter. Pappa Albert befinner sig i torvladan en bit bort. Det börjar bli kväll, snart är arbetsdagen över och det är dags att gå hem. Plötsligt ser Thure att någonting har fastnat i harven. Han stannar hästen.

Thure och Gulli ser förvånade på de tygbitar och ben som harven rivit upp ur marken. Kan det vara något som hunden grävt ner? Barnen hämtar sin pappa och när de gräver med händerna i mossen hittar de mer tyg och fler ben. De inser att det de hittat är en död människa. Innan de går hem täcker de över kroppen och nästa dag, på midsommarafton, tillkallar de polis.

På midsommaraftons eftermiddag kommer polisen ut till mossen tillsammans med stadsläkaren Lars Söhrman. De kommer fram till att kroppen legat länge i mossen. Någon brottsutredning behövs inte. I stället planerar man in en begravning av kvarlevorna på kyrkogården i Rolfstorp.

På kvällen firar doktor Söhrman midsommar i Varberg och träffar av en tillfällighet chefen för Varbergs museum, Albert Sandklef. När läkaren berättar om kroppen i mossen och de ålderdomliga kläderna, verkar Sandklef omedelbart ana att det rör sig om ett historiskt fynd. På midsommardagen organiserar han en expedition ut till mossen. Man konstaterar att dräkten är från medeltiden. Hela fyndet transporteras in till Varbergs museum. Experter inom olika områden kallas till Varberg för att ta hand om och konservera fyndet. Mannen får nu namnet ”Bockstensmannen” och redan i augusti 1936 öppnar den första utställningen om fyndet.

©Hallands kulturhistoriska museum