/  Rys och mys
Rys och mys

Rys och mys

28 oktober - 6 november

Under höstlovsveckan förvandlas Varbergs fästning till en förtrollad värld av ljus och mörker. Årets tema är nordiska väsen och på vägen till fästningsområdet möter du en mängd olika varelser. De syns inte i ljuset, men när mörkret faller förvandlas stock och sten till armar och ben. Klicka här för att uppleva fästningens väsen digitalt.

Museets öppettider under Rys och Mys/Höstlovet

Invigning fredagen den 28 oktober

Fredag den 28 oktober 12.00-21.00

Lördag 29 oktober – lördagen 5 november 12.00 – 20.00

Söndagen 6 november 12:00 – 16.00

Spännande vandring – Fästningens gömda väsen 

En spännande vandring för barn och familjer där deltagarna får upptäcka fästningen ta del av gamla tiders väsen och sägner. Vandringen går till stor del utomhus, kläder efter väder. Varje dag 29/10-4/11.

Pysselverkstad – Sätt form på din rädsla

Vad är du rädd för? Bor det någon under din säng eller är det något som gömmer sig i garderoben när du ska sova? I denna workshop får du pyssla, måla och sätta form på något du tycker är läskigt. Kanske gör det rentav att du blir lite mindre rädd. Mån 31/10 och fre 4/11.

Familjevisning – Bockstensmannens gåta

Det finns många spännande frågor kring Bockstensmannen och flera har vi inga svar på. I denna visning går vi igenom vad vi verkligen kan läsa ut av det som hittats, berättar om medeltiden i Halland och funderar på lösningar på gåtan kring Bockstensmannen. Alla sportlovsdagar utom 5/11.

Föreläsning – Om varelser och väsen i Rys och Mys

Joakim Løvgren, historiker och pedagog på museet berättar om de nordiska väsen som syns runt omkring i Varberg under Rys och Mys. Varför fanns det vättar? Vem var lyktgubben? Varför trodde man på väsen överhuvudtaget? Föreläsningen riktar sig till både barn och vuxna. Endast fredag 4 november.

Vad är Rys och Mys?

Under höstlovet arrangeras ”Rys och Mys” i Varberg. En ljusupplevelse utomhus för barnfamiljer, där besökarna vandrar omkring mellan olika ljusinstallationer i centrala Varberg. Det är ett samarbete mellan Varbergs kommun, Hallands Kulturhistoriska Museum, Varberg Energi, Varbergs Fastighets AB, Statens Fastighetsverk och Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen.

Hur mycket ström går åt till Rys och Mys och vad är kostnaden?
En uppskattning på den belysningseffekt som är förknippat med själva evenemanget är ca 11 kW. Det lyser ca 5 h per dag under 10 dagar, vilket motsvarar en energiförbrukning på ca 660 kWh. Om vi utgår ifrån ett genomsnittligt elpris på ca 3 kr/kWh motsvarar detta en totalkostnad på ca 2000 kr. Vi använder ledbelysning.