/  RYS och MYS

RYS och MYS

29 oktober

Välkomna till Varbergs fästning. Här har människor levt och arbetat i hundratals år och deras historier sitter i väggarna. I höstmörkret kring de gamla husen och murarna kan det ibland hända märkliga saker. Kan man kanske rentav gå vilse i tiden?

Fästningen i nytt ljus

Från mörkrets inbrott lyser fästningen upp varje kväll under perioden 29/10 till 7/11 . Med hjälp av ljusteknik och projiceringar lockas berättelser fram ur fönster och stenväggar. Ute på fästningen går du runt på egen hand och du behöver inte lösa någon speciell biljett för Rys och Mys.

Inne på museet

Vid borggården högst uppe på fästningen finns entrén till museet. Här inne kan du upptäcka spännande utställningar och samtidigt delta i höstlovstävlingar med chans att vinna fina priser.

Alla barn och ungdomar tom 19 år har fri entré till museet.

Missa inte att besöka utställningen om Bockstensmannen. Han levde under medeltiden och dog i mitten av 1300-talet. Kanske blev han mördad? Någon begravde honom sedan i en mosse och körde tre träpålar genom hans kropp, troligen för att stoppa honom från att komma tillbaka och spöka. På museet kan du se hans skelett, hår och kläder och lära dig mer om honom och den tid som han levde i.

Utökade öppettider

Mellan fredag v. 43 – lördag v. 44 har Hallands kulturhistoriska museum öppet 12.00 – 18.00.

Kafé Längan

Under Rys och mys 29/10-6/11 är Kafé Längan öppet 12.00-18.00. Söndag 7/11 är det öppet 12.00-16.00

Fickla

Den 1/11 – 5/11 kl 13 och 15 kan du som är över 7 år följa med på Fickla – ett ficklampsäventyr inne i en av fästningens mörka bastioner. Max en vuxen per barn får följa med och biljetterna, som kostar 80 kr, köps via: www.museumhalland.biljetto.com Länk till annan webbplats.