/  Föredragsserie: Tid, plats och rum – konstnärliga utblickar
Föredragsserie: Tid, plats och rum – konstnärliga utblickar

Föredragsserie: Tid, plats och rum – konstnärliga utblickar

12 oktober 18:00 - 19:00

Detta föredrag hålls på Hallands Konstmuseum i Halmstad

Ett kvinnligt perspektiv på konstnärers resande kring Medelhavet under mellankrigstiden  Jessica Sjöholm Skrubbe

Sedan åtminstone slutet av 1800-talet och “den första globaliseringen” har föreställningen om den moderna konstnären varit tätt förknippad med mobilitet, genom utlandsresor, nätverk och estetiska uttryckssätt. Under de första decennierna av 1900-talet var mobilitet också ett centralt inslag i konstruktionen av ”den nya kvinnan” men hur utövades detta i praktiken av kvinnliga konstnärer? Med utgångspunkt i Agnes Cleve och Tora Vega Holmström, två konstnärer som under mellankrigstiden förde en ambulerande konstnärstillvaro med ett flertal resor kring Medelhavsområdet, belyser detta föredrag resandet som en obligatorisk del av den moderna konstnärsidentiteten samt diskuterar mobilitetens villkor i relation till frågor om klass, kön, nationalitet och etnicitet.Jessica Sjöholm Skrubbe är docent i Konstvetenskap vid Stockholms universitet. Hennes forskning fokuserar på feministiska och transnationella perspektiv på modernitetens konst och visuella kultur. Hennes nuvarande forskningsprojekt, Swedish artists en route, undersöker konstnärliga kontakter mellan Sverige, Europa och Nordafrika i det tidiga 1900-talet.

Om föredragsserien

Under året publicerar Hallands kulturhistoriska museum boken Konstnärskolonin Varbergsskolan och Hallands Konstmuseum boken Konst, kamratskap och doft av hav-Söndrum 1944-56. Konstnärers längtan till och skildring av specifika platser utgör därför temat för en gemensam föredragsserie under hösten 2022. I serien ingår fem föredrag med olika infallsvinklar under rubriken Tid, plats och rum – konstnärliga utblickar.

Biljett till föredrag ger också fri entré till museet. Den som inte har möjlighet att närvara fysiskt kan köpa biljett till digital sändning av föredragen.

Pris 100 kr (digital medverkan 50 kr)

Klicka här för att köpa biljett

Läs mer om föredragen

14 september

Konst, kamratskap och doft av hav – Söndrum 1944-56 – Annelie Tuveros

21 september

Konstnärskolonin Varbergsskolan  Åsa Axberg 

12 oktober

Ett kvinnligt perspektiv på konstnärers resande kring Medelhavet under mellankrigstiden  Jessica Sjöholm Skrubbe

9 november

Konstnärer på stranden. Nakna män, fotografi och kreativitet vid sekelskiftet 1900  Patrik Steorn

7 december

Söndrumkolonin och scenografikonsten  Astrid von Rosen