/  Föredragsserie: Tid, plats och rum – konstnärliga utblickar

14 september 2022 18:00 - 19:00

Föredraget hålls på Hallands Konstmuseum i Halmstad

Konst, kamratskap och doft av hav – Söndrum 1944-56 – Annelie Tuveros

Annelie Tuveros, intendent utställningar Hallands Konstmuseum, berättar om den pågående utställningen och nya boken om Söndrumskolonin (planerad utgivning 14 september). Under krigsåren var gränsen mot Europa stängd, och konstnärerna Sven X:et Erixon och Stellan Mörner med familjer sökte sig till Söndrum utanför Halmstad. Platsen lockade med stenbrott, stränder och sitt speciella ljus över havet. Halmstadgruppens övriga medlemmar fanns redan på plats och somrarna fylldes av vänner och kollegor från hela Norden. Ett omfångsrikt nätverk av kulturpersonligheter fann inspiration och gemenskap i en unik miljö, under en tid som präglades av folkbildning, konströrelsen och konstens utvidgade fält.

Samma dag kommer boken Konst, kamratskap och doft av hav – Söndrum 1944-56, och flera av medförfattarna finns på plats.

Om föredragsserien

Under året publicerar Hallands kulturhistoriska museum boken Konstnärskolonin Varbergsskolan och Hallands Konstmuseum boken Konst, kamratskap och doft av hav-Söndrum 1944-56. Konstnärers längtan till och skildring av specifika platser utgör därför temat för en gemensam föredragsserie under hösten 2022. I serien ingår fem föredrag med olika infallsvinklar under rubriken Tid, plats och rum – konstnärliga utblickar.

Biljett till föredrag ger också fri entré till museet. Den som inte har möjlighet att närvara fysiskt kan köpa biljett till digital sändning av föredragen.

Pris 100 kr (digital medverkan 50 kr)

Klicka här för att köpa biljett (Släpps i augusti)