/  Franciskanerorden i medeltidens Halland
Franciskanerorden i medeltidens Halland

Franciskanerorden i medeltidens Halland

26/10 2023 18:00 - 19:00

I samband med ombyggnationer på Lilla Torg i Halmstad har arkeologer från Kulturmiljö Halland undersökt områden där det medeltida konventet St:a Anna en gång i tiden legat. Konventet som grundades på 1400-talet drevs av munkar från Franciskanerorden och var till skillnad från medeltida kloster en byggnad som var öppen mot samhället. Flera utgrävningar har gjorts inom konventens områden i omgångar sedan 1930-talet, men sedan dess har nya arkeologiska metoder och teorier tillkommit.

Sofie Renström är arkeolog på Kulturmiljö Halland och en av projektledarna för undersökningarna kring Lilla torg i Halmstad. Astrid Lennblad är osteolog på Lödöse museum. Under föredraget berättar de om resultaten av undersökningarna på Lilla Torg i Halmstad och tecknar en bild av den kyrkliga närvaron i Halland under senmedeltiden.

Föredraget är kostnadsfritt och äger rum på Kafé Längan och sänds digitalt hit till hemsidan. Kafé Längan håller öppet fram till föredragets start och erbjuder fika och lättare måltider.