/  Fanor i nytt ljus
Fanor i nytt ljus

Fanor i nytt ljus

5/10 2023 18:00 - 19:00

En vacker fana, ofta fäst i en stång och avsedd att bäras, är en viktig del av folkrörelsesverige. De syns vid möten, högtider, demonstrationer och till och med begravningar och är ofta fyllda av symboler och budskap som visar föreningens syfte och ställningstaganden.

Under perioden 2021-2022 har Arkiv Halland inventerat halländska fanor, standar och banderoller. Före årsskiftet 2024 beräknas efterdyningarna av projektet vara helt färdiga. Daniel Wicksén, arkivarie för Arkiv Halland, är en av dem som varit mycket involverad i projektet. I detta föredrag berättar han om projektet ”Fanor i nytt ljus” och om de närmare 400 textila föremålen. Det blir historiska nedslag med mycket bilder. Några av föremålen lyfts dessutom fram i ljuset litet extra och så får vi lära oss mer om fanornas tillkomst, tillverkning, symbolik, betydelse och användning.

Föredraget är kostnadsfritt och äger rum på Kafé Längan och sänds digitalt hit till hemsidan. Kafé Längan håller öppet fram till föredragets start och erbjuder fika och lättare måltider.